1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сформирана е областна епизоотична комисия още през януари

Сформирана е областна епизоотична комисия още през януари

Тя има за цел да координира и да осигури финансовите средства на мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването шап в Бургаска област

По заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов още през януари 2011 г. е сформирана областна епизоотична комисия към областния управител на област Бургас.  Тази комисия има за цел да координира и да  осигури финансовите средства на мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването шап в трите засегнати общини Средец, Малко Търново и Царево на Бургаска област. Комисията е в изпълнение на чл. 128 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Със същата заповед се нарежда на областните управители и кметове на общините от областите Ямбол и Хасково незабавно да свикат областните и общинските епизоотични комисии и да набележат конкретни мерки за предотвратяване на проникването на болестта на територията на съответните области.

През януари 2011 г. областните управители са определили поименния състав на комисиите и са разпределили функциите и задачите по прилагане на всички необходими мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването.

Централен епизоотичен съвет към Министерски съвет по чл. 127 ЗВД не се предвижда да се сформира, тъй като това се прави, само, когато дадено особено опасно заразно заболяване по животните обхване повече от една области в страната. В момента заболяването успешно е ограничено само до 3 общини на Бургаска област.

Със заповед № РД 11-60 от 19.01.2011 на изпълнителния директор на БАБХ д-р Йордан Войнов е сформиран национален кризисен център за координация на всички задачи, обезпечаване на ресурсите, поддържане на връзка с фермери и търговци и ръководство и контрол по изпълнението на всички мерки за ликвидиране на болестта шап.

Предприети са всички необходими мерки от страна на българските ветеринарни власти за ерадикация на вируса на шапа, спиране на разпространението му, организация на убиването и загробването на животните, съгласно изискванията на Наредба № 17 от 3 февруари 2006 г. за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта шап по двукопитните животни и за условията и реда за прилагането им и Директива 2003/85/ЕС относно мерки на Общността за борба с болестта шап.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.