1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ще се наложи ново разораване на нивите, защото голяма част от есенните посеви са измръзнали

Ще се наложи ново разораване на нивите, защото голяма част от есенните посеви са измръзнали

Снимка:

Това съобщи главният секретар на Асоциацията на земеделските производители Ивайло Тодоров

Голяма част от есенните посеви са измръзнали и ще се наложи ново разораване на нивите, съобщи главният секретар на Асоциацията на земеделските производители Ивайло Тодоров за сутрешния блок на телевизия България он ер. По думите му - има проблем с реколтата от пшеница, ечемик и рапица. Проблемът е дошъл не толкова заради големия сняг, а заради засушаването през есента.

Учредителят на консорциума БГ Агро Ненко Ненков пък допълни, че през пролетта ще се създадат допълнителни затруднения за производителите, защото там, където има голям сняг, ще се стигне до наводнения.

Относно задължителните застраховки на реколтата, които иска да въведе земеделският министър Мирослав Найденов, от асоциацията коментираха, че не трябва да има задължителни застраховки.

Ивайло Тодоров допълни, че правилната стъпка е държавата да създаде гаранционен фонд, но той да покрива всички щети от евентуално природно бедствие, а не само някои. Тодоров каза още, че в един момент е имало по-голям интерес към застраховките на земеделска продукция, но сега не е така, защото застрахователите не покриват всички щети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.