1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Швейцария с по-строги правила за етикетирането

Швейцария с по-строги правила за етикетирането

Забранява се описателното обозначаване на алтернативни продукти

По-строги правила за етикетирането на вегански и вегетариански храни издаде швейцарската служба за безопасност на храните. Става дума за продукти, имитиращи месо и колбаси. В повечето случаи ще се наложи компаниите производители да променят наименованията им.
 
Едно от най-важните нови правила относно алтернативите на животински продукти забранява т.нар. отрицателно описание. На опаковката вече не може да се изписва "Аз не съм мляко", ако тя съдържа имитация на животинско мляко, произведена на растителна основа. Не е позволено също така на етикетите или на опаковките да се отпечатват задраскани понятия като "сирене" или "говедо". Същото се отнася и за зачеркнати пиктограми или изображения на животни, с което да се обозначава, че продуктът не съдържа животински съставки.
 
"Външният вид, етикетът и опаковката на алтернативните продукти, както и техните реклами не бива да подвеждат потребителите", се казва в новите правила. От службата за безопасност на храните смятат, че подвеждаща информация е налице, когато описанието или обозначението на продукта могат да предизвикат погрешни представи за производството, съдържанието, произхода, въздействието или някаква специална стойност. Имитиращите стоки трябва да носят ясно разбираем етикет.
 
Забранява се освен това и описателното обозначаване на алтернативни продукти, дори когато това описание посочва растителния произход. Това се отнася и за растителни продукти, съдържащи животински съставки. Така понятия като "вегански бял шоколад" или "веганска майонеза" вече не са възможни. Вместо това на опаковката трябва да пише "веганска алтернатива на майонеза" или "веганска имитация на масло". 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.