Силен интерес към търговете за продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд в Кърджалийско

Снимка:

В региона се предлагат около 16 000 дка

Държавните земи станаха атрактивни, като в Кърджалийско са най-търсени в цялата страна. Там са подадени над 200 заявления за участие в търговете за покупка на земи с компенсаторки, съобщи директорът на областната дирекция „Земеделие" Йорданка Гочева, цитирана от „Монитор".

В региона се предлагат около 16 000 дка, като имотите са силно раздробени и разпокъсани, уточни Гочева. Според нея в областта няма атрактивни терени, но населението се занимава със земеделие и често не притежава собствени земи Покупката с компенсаторки дава възможност на много млади фермери да кандидатстват за европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Освен това в цялата страна ще намалеят пустеещите площи. Нивите в Кърджалийско представляват интерес и за тютюнопроизводителите, които са съсредоточени в тази част на страната.

За София-област заявленията са 35, но там, след като са извадени земите по „Натура", са останали едва 1000 дка за продажба, каза Христина Стайкова, която ръководи областната служба „Земеделие". Отпаднали са терени в района на Годеч, Ботевградско и Самоков. Условията за участие в търговете са възможно най-елементарните, подава се заявление по образец, копие от личната карта или от удостоверението за регистрация на фирмата, както и копие от удостоверението за притежаване на компенсаторни записи. Над 60 заявления за участие в търговете има подадени в Благоевград, в Бургаско кандидатите са 27, а в четири области до късно вчера имаше възможност да се внесат заявления.

В тридневен срок след последния ден за прием на документи за участие се назначава комисия, в която участват не само експерти от земеделската служба, но и представители на областната администрация. След това в рамките на 15 дни ще се обявят резултатите.

Преди това ще се направи проверка в централния депозитар за собствеността на компенсаторките. Така на практика първите нови собственици на земи ще бъдат ясни в началото на октомври. Преди да се обявят официално резултатите обаче, те ще бъдат публикувани на страницата на съответната земеделска служба, а всички недоволни ще имат възможност да обжалват класирането. Министърът ще утвърди официалните резултати, след като се направят корекции, ако е имало основание за тях, уточняват специалистите.

Близо 190 000 българи все още притежават поименни компенсаторни бонове, получени в началото на 90-те години, сочат резултатите от проучване, направено по поръчка на аграрното ведомство.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.