1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Слаб е интересът към биоземеделието в област Благоевград

Слаб е интересът към биоземеделието в област Благоевград

На пазара се предлагат домати с трайност от един месец, които са обработени с различни видове препарати, но в рамките на допустимите граници

Слаб е интересът за отглеждане на алтернативни култури в област Благоевград, съобщи радио “Фокус”. Директорът на Областна служба „Земеделие и гори” в Благоевград Кирил Укев обясни, че в региона като цяло липсват алтернативни култури като лавандула или билки, а основната причина за това е последващата реализация на пазара - външен или вътрешен. Данните показват, че в момента основно се отглеждат зърнени култури, тъй като субсидиите, които се получават за този вид култури, са по-големи и успяват да покрият разходите за засаждане и торене. Заради географското си разположение, област Благоевград не е сред големите зърнопроизводители в страната, подчерта Укев.

Водещите отрасли са зеленчукопроизводството и оранжерийното производство. Слаб е интересът към биоземеделието в област Благоевград. Кирил Укев обясни, че в момента на пазара се предлагат домати с трайност от един месец, които са обработени с различни видове препарати, но в рамките на допустимите граници. Въпреки че интересът на потребителите към зеленчуци, необработени с пестициди и торове, нараства все повече, в област Благоевград няма нито едно официално регистрирано биостопанство или биоферма. Съществува само една биоферма, но тя е от „затворен тип”, която предлага биопродукти само на своите посетители. „Надявам се оттук нататък, по един или друг начин да бъде стимулирано производството на такъв вид продукция. Има програми за изграждане на такива ферми, но те са към Разплащателната агенция”, обясни Укев.

Около 10 заявления за обезщетения на зеленчукопроизводители заради унищожена продукция от зараза с бактерията Ешерихия коли са подадени в Областна служба „Земеделие и гори” в Благоевград. Директорът Кирил Укев обясни, че срокът за подаване на заявления изтича утре - 30 юни. Подадените молби ще бъда разглеждани от Разплащателната агенция, която ще се произнесе с крайно решение кои от зеленчукопроизводителите ще бъдат обезщетени и кои - не. Представители на общинските служби по земеделие в Благоевградско в момента съставят само констативни протоколи на място при подаване на заявление за обезщетение. Задължително условие за получаване на обезщетение е зеленчукопроизводителят да бъде регистриран по Наредба 3 - за създаване и поддържане на регистъра на земеделските производители. Укев обясни, че на този етап е рано да се каже дали догодина броят на тютюнопроизводителните в Благоевградско ще намалее.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.