1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Слаб сезон за гроздето и виното във Франция

Слаб сезон за гроздето и виното във Франция

В Италия предвиждат отлична реколта

Тазгодишната гроздова реколта във Франция, първи производител на вино в света, е по-разочароваща, отколкото миналата година поради метеорологичните условия, които засягат лозята и благоприятстват болестите, предаде АФП.

Продукцията на винарския отрасъл през 2008 г. се очертава 43,6 милиона хектолитра срещу 46,54 милиона хектолитра през 2007 г. , която също беше неблагоприятна.

Обикновено ежегодното производство на вино във Франция е между 53 и 58 милиона хектолитра. През юли и август лозовите масиви в много райони на страната пострадаха от дъждове, ветрове, студ и градушки.

В същото време в Италия предвиждат отлична реколта от грозде. Реколтата ще бъде повече от добра, а на места и отлична, съобщи Джузепе Мартели, генерален директор на Асоциацията на италианските енолози. Според него през тази година ще бъдат произведени 46 милиона хектолитра вино, което e с 8 % повече от миналата година. Така след 10 години Италия отново надминава Франция и е на първо място по производство на вино в света.

Миналата година пък беше отбелязана като най-оскъдната от 1950 година насам, що се отнася до реколтата от грозде..

Реколтата от грозде ще раздели Италия на две. Докато през 2007 беше Югът този, в който реколтата беше най-слаба, сега точно там ще бъде регистрирана най-добрата реколта от грозде. В Северна Италия ще бъде регистрирана по-оскъдна реколта. В Ломбардия (с център Милано) спадът ще достигне 10%, а в Пиемонт (с център Торино) намалението ще бъде от 5%, съобщи Мартели, цитиран от ProntoSofia.

В Тоскана също се очаква спад от 5%, в сравнение с миналата година, както и в Сардиния, където очакваният спад е 20%.

Най-големият скок пък се очаква в Сицилия (+55%), Пулия (+10%) и Кампания (+10%).

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.