1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Слънчогледът във Варненско – наполовина загубен

Слънчогледът във Варненско – наполовина загубен

Сушата удари нивите

Половината от слънчогледовата реколта е на път да бъде загубена заради сушата. Това съобщи началникът на областната дирекция "Земеделие" в морската столица Георги Балтаджиев. Ако климатичните условия се задържат без валежи, 50% от посевите със слънчоглед няма да могат да бъдат спасени, а положението при царевицата е още по-тревожно, обясни Балтаджиев. При нея ще бъдат загубени повече от половината посеви.

Във Варненско има засети около 500 000 дка слънчоглед и над 180 000 дка царевица. Въпреки че в последните дни в региона е имало дъждове, те са падали неравномерно и засушаването на някои места остава. Именно заради това загубите няма да бъдат съсредоточени на едно място, а във всички общини, обясни началникът на земеделската служба. За по-малко пострадалите от безводие слънчогледови ниви, все още имало шанс. Само ако обаче паднат валежи на подходящите места и в достатъчно количество.

Според Балтаджиев, сушата няма да се отрази толкова негативно върху пшеницата и ечемика. Жътвата трябва да приключи най-късно до 20 юли. Добивът от миналата година достигна до 510 кг от декар, което бе окачествено като свръхпроизводство. За тази се очаква да е с около 10%  по малкo.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.