1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. СТО: Отпадат експортните субсидии за земеделски стоки

СТО: Отпадат експортните субсидии за земеделски стоки

Независимо от трудните преговори, страните са постигнали важно споразумение

Експортните субсидии за износ на селскостопански стоки ще бъдат отменени. Това решение бе постигнато на конференцията на Световната търговска организация в кенийската столица Найроби. В нея участваха представители на 164 страни-членки.

Независимо  от трудните преговори, страните са постигнали важно споразумение. Развитите страни трябва да премахнат експортните субсидии веднага, а развиващите се държави – най-късно през 2018 година. Генералният директор на Световната търговска организация, Роберто Азеведо, нарече споразумението "най-значимия резултат за селското стопанство“, постиган в историята на Организацията. Европейският комисар по търговията също приветства решението.

Според експерти, конференцията е предложила едно добро решение за развиващите се страни. Представителят на САЩ също е одобрил тази мярка, която според него ще помогне да се балансират търговските условия за американските фермери. Решението на Търговската организация показва, че е възможно проблемите да се решават активно, когато системата на международната търговия работи ефективно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.