1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сушата в Испания вдига цените на зехтина до рекордни нива

Сушата в Испания вдига цените на зехтина до рекордни нива

Безводието в Испания продължава и тази година и това застрашава и новата реколта

Миналогодишната суша в Испания вдигна цените на зехтина с 60 % за последните 9 месеца до рекордните 5,40 евро за килограм. Експерти предупреждават, че при ново сухо лято през тази година реколтата ще бъде още по-слаба.
 
Испания е най-големият производител на зехтин в света, като държи дял от близо 50%. За последните 12 месеца предлагането на маслиновото масло от страната е намаляло на половина до 780 000 тона. Причината е катастрофалната суша, засегнала и други южноевропейски държави.
Безводието в Испания продължава и тази година и това застрашава и новата реколта. По данни на метеорологичната служба в Мадрид този март е бил вторият най-топъл за ХХІ век и също така вторият най-сух. Очертава се и април да бъде изключително сух, като през първите 17 дни на месеца над половината от страната не е паднала нито капка дъжд. Като цяло от началото на хидрологичната година през миналия октомври валежите са с 23 на сто под нормата.
По бреговете на Средиземно море реколтата от маслини се прибира между октомври и февруари. Ако в най-скоро време на завали, това ще застраши производството, предупреждават експерти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.