1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Светлана Боянова: В края на април - май ще има категорични прогнози за състоянието на посевите в страната

Светлана Боянова: В края на април - май ще има категорични прогнози за състоянието на посевите в страната

Снимка:

В земеделското министерство е постъпила информация за ниско съдържание на влага в почвата

Едва в края на април или месец май ще има категорични прогнози за състоянието на посевите в страната. Това заяви в Добрич зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, предаде Агенция "Фокус".

В земеделското министерство е постъпила информация за ниско съдържание на влага в почвата, но до момента все още не е приключило обследването на посевите, затова е прибързано да се направят категорични прогнози. Сега е рано да се коментират добиви и качество, подчерта Боянова и уточни, че това ще е възможно след месец май.

По въпроса за зърното зам.-министърът отбеляза, че количествата, необходими до нова реколта, у нас са достатъчни. “Зърненият баланс е наред”, категорична е Боянова. Тя обърна внимание на факта, че на световните борси цената на зърното пада. Поевтиняването от началото на годината е с около 15%.

Въпреки поевтиняването на зърното цената на хляба у нас не се променя. Същото може да се случи и при слънчогледа и цената на олиото, каза Светлана Боянова и допълни: “За цените, каквото и да коментираме, е въпрос на пазар. Дори да следим, което ние правим, няма как да повлияем”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.