1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Световният пазар за фуражни добавки ще достигне 15,4 милиарда щатски долара

Световният пазар за фуражни добавки ще достигне 15,4 милиарда щатски долара

Силно влияние оказва търсенето на месо и месни продукти

Фуражните добавки се класифицират на базата на активните съставки, съдържащи се в тях: аминокиселини, витаминно-минерални премикси, минерални добавки и ензимни премикси.

Според дефиницията на Европейската комисия, фуражни добавки това са продукти, които се използват за храна на животни с цел подобряване на качеството на фуражите, опазване здравето на животните, както и подобряване на качеството на продуктите от животински произход.

На световния пазар за фуражни добавки, който според прогнозите до края на 2010 г. ще достигне 15,4 милиарда щатски долара, силно влияние оказва търсенето на месо и месни продукти. Свинското и пилешкото заемат най-голям дял сред тези продукти. Страните от Европа, Азия и Северна Америка са лидери в закупуването на фуражни добавки.

През 2008 година производството на фуражи в Китай достигна 137 милиона тона, като производството на комбинирани фуражи, концентрирани фуражи и фуражни премикси е 77,5%, 18,5% и 4% съответно.

През 2009 г. секторът на фуражни добавки в Китай беше изправен пред бързо намаляващо търсене, което доведе до затварянето на много предприятия. Общото производство на фуражни добавки за януари - март 2009 г. е в размер на 25,3 милиона тона - спад от 6,3% в сравнение със същия период на предходната година.

Днес в Китай се наблюдава едно изключително високо ниво на неизползван капацитет за производство на фуражни добавки - степента на използване на оборудването едва достига 50%. 27% от общото производство на фуражни добавки се заема от продукцията на 10 големи компании. Tongwei Group, лидер в производството в този сектор, произвежда средно от 4,2 милиона тона фуражни добавки за една година. Според прогнозите, до края на 2010 г. тази цифра ще стане 5 милиона тона. В същото време, годишното производство на фуражни добавки на средните компании в този сектор е по-малко от 10 хиляди тона.

За да се задържат на пазара и да намалят разходите си за производство, управление и търговия, китайските производители на фуражни добавки трябва да разработят нови стратегии (подобряване на търговската мрежа и веригата на добавената стойност). Както показва световния опит, в бъдеще в Китай ще продължат да работят само няколко стотин производители на фуражни добавки. Към днешна дата, ключът към успеха на тези дружества е да предложат на животновъдите услуги с висока добавена стойност.

През следващите 3-5 години броят на предприятията на пазара на фуражни добавки в Китай ще продължи да намалява, а концентрацията на пазара ще се засили, което ще доведе до реорганизация, сливания и поглъщания на предприятия в сектора.

Пекин наскоро прие редица закони, за да засили контрола върху храните, което беше предизвикано от скандалите с безопасността на храните в страната. Това значително нарани китайския износ на хранителни продукти. Въпреки всичко, предвид сложността на прилагането на законите в Китай, не е възможно да се предскаже кога и как тези закони ще повлияят на пазара на фуражите в региона, предаде Agrosaveti.com.

 

Етикети фураж, пазар, Китай
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.