1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Свиневъдите търпят големи загуби заради шапа, искат компенсации

Свиневъдите търпят големи загуби заради шапа, искат компенсации

Загубите са главно заради невъзможността за реализиране на продукцията, причинена от затварянето на съседните на Бургас области

Действащите ограничителни мерки заради шапа причиняват на свинепроизводителите в страната големи финансови загуби, каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България Антон Игнатов, цитиран от Агенция „Фокус”. Загубите са главно заради невъзможността за реализиране на продукцията, причинена от затварянето на съседните на Бургас области и ограничаване на движението на свине извън тях.

Ръководствата на Асоциацията на свиневъдите в България и Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България са силно обезпокоени от надигащото се недоволство сред свинепроизводителите в страната във връзка с избухването на нови огнища на шап в съседство с Турция и невъзможността на контролните ветеринарни органи да овладеят ситуацията, пише в декларация, изпратена от организациите до земеделския министър Мирослав Найденов на 21 април.

Изградената биозащита на свинекомплексите от промишлен тип и фермите от тип А, извън 3-километровата защитна и 10-километровата надзорна зона от огнището на шапа и засиленият контрол на ветеринарните власти, са достатъчна гаранция за безопасността на продукцията.

При затруднената реализация и непрекъснат цикъл на производство, промишлените ферми обаче понасят големи загуби, както от невъзможността да освобождават места за новородените, така и от липсата на свежи пари за покупка на фуражи.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.