1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Свиневъдите търпят големи загуби заради шапа, искат компенсации

Свиневъдите търпят големи загуби заради шапа, искат компенсации

Не се спазват на 100% изискващите се мерки за ограничаване и ликвидиране на шапните огнища

Действащите ограничителни мерки заради шапа причиняват на свинепроизводителите в страната големи финансови загуби, каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България Антон Игнатов, цитиран от Агенция „Фокус”. Загубите са главно заради невъзможността за реализиране на продукцията, причинена от затварянето на съседните на Бургас области и ограничаване на движението на свине извън тях.

Ръководствата на Асоциацията на свиневъдите в България и Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България са силно обезпокоени от надигащото се недоволство сред свинепроизводителите в страната във връзка с избухването на нови огнища на шап в съседство с Турция и невъзможността на контролните ветеринарни органи да овладеят ситуацията, пише в декларация, изпратена от организациите до земеделския министър Мирослав Найденов на 21 април.

Изградената биозащита на свинекомплексите от промишлен тип и фермите от тип А, извън 3-километровата защитна и 10-километровата надзорна зона от огнището на шапа и засиленият контрол на ветеринарните власти, са достатъчна гаранция за безопасността на продукцията.

При затруднената реализация и непрекъснат цикъл на производство, промишлените ферми обаче понасят големи загуби, както от невъзможността да освобождават места за новородените, така и от липсата на свежи пари за покупка на фуражи.

Липсата на нормални условия за продажба на животни не само за клане, но и за разплод и угояване води до огромни финансови загуби за големите свинекомплекси и опасност от фалит на малките ферми, обясни Антон Игнатов.

Въпреки презастраховането чрез поставянето под забрана движението на свине в още 6 области, действията на контролните органи в лицето на бившата НВМС са довели до възникване на нови огнища на шап. Не се спазват на 100% изискващите се мерки за ограничаване и ликвидиране на шапните огнища, смятат свиневъдите. Издават се заповеди, които след това се преправят в нови. Недопустимо е да се колят животни от надзорните зони и да се търгуват в страната.

Друг проблем е нарушеният зърнен баланс по изхранване на животните. Не се вземат предвид нуждите от фураж за изхранване на единица съществуващо животно до следваща реколта и след това да се разрешава износът на зърно. В момента, за да запазят поголовието фермерите са принудени да закупуват фураж от спекуланти, които не издават фактура.

„Българският свиневъд реализира продукцията си на вътрешния пазар при изключително тежки условия и оцелява благодарение на това, че търси непрекъснато източници за намаляване на разходите си. В същото време на нашия пазар страните от Европейския съюз, чрез своите вериги от магазини, продават месо на цени по-ниски от себестойността на нашите производители. Това е неприятна, но обективна истина”, смята Антон Игнатов. Тази тенденция ще се засили след освобождаване на субсидираното складирано замразено месо, вследствие мерките предприети от ЕС за преодоляване на диоксиновата криза в Германия.

В декларацията свиневъдите искат спазване на нормативните актове и завишаване на контрола във връзка с избухването на шап в област Бургас, но не за сметка на свинепроизводителите извън надзорната зона. Настоява се да бъде сформиран съвет от специалисти – вирусолози за борба с болестта шап.

Осигуряване на зърнения баланс за изхранване на животните, предотвратяващ унищожаването на българското свиневъдство, чрез въвеждане на пределни цени на изкупуване на зърното с цел избягване спекулативните сделки на пазара и контрол върху износа на зърно.

Необходимо е да се организират търгове за продажба на ечемик от Държавния резерв като началната тръжна цена да бъде калкулирана съобразно цената на закупуване на ечемика от Държавния резерв и съответните разходи за съхранение, както и нормална печалба за държавата в рамките на 5-10%. Това ще действа коригиращо на пазара, тъй като е известно, че ечемикът е едно от основните зърна за изхранване на животните. Свиневъдите искат повишаване на изискванията към предлаганото на пазара месо – небългарско производство.

Те настояват и за компенсиране за понесените загуби. Нормативно трябва да се уреди обезщетението на свиневъдите до размера на разликата между себестойността на килограм произведено живо тегло продукция и цената, по която то се реализира на българския пазар.

„Все още вярваме, че настоящото правителство не е безразлично към запазване на националното производство, осигуряващо здравословно и екологично хранене на нацията, създаване и запазване на работни места, поради което то ще предприеме адекватни управленски решения с цел да се предотврати унищожаване на българското свинепроизводство”, се посочва в декларацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.