1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Свиневъдите в САЩ са против въвеждането на наказателни мита за стомана и алуминий

Свиневъдите в САЩ са против въвеждането на наказателни мита за стомана и алуминий

Според Американската федерация за експорт на месо китайският пазар е изключително важен за месопроизводителите в Америка

Свиневъдите в Съединените щати са против въвеждането на наказателни мита за стомана и алуминий, предвидени от президента Доналд Тръмп. Фермерите предупреждават, че една търговска война ще нанесе големи щети на сектора.

Повод за притесненията на американските свиневъди е списъкът, публикуван от китайското министерство на търговията, който съдържа 128 стоки от Съединените щати, за които вносното мито би могло да се вдигне с 25 процента, ако Белият дом наистина наложи наказателните мита. Според Американската федерация за експорт на месо китайският пазар е изключително важен за месопроизводителите в Америка и не бива да се пренебрегва. През миналата година Съединените щати са изнесли 2,5 милиона тона свинско месо, от които 310 хиляди за Китай. Това поставя Народната република на трето място сред клиентите за американско месо. Износът за Китай е генерирал приходи в размер на над 660 милиона долара. "По-високи мита за нашите продукти ще навредят на американските производители и ще се отразят негативно на селското стопанство", казват и от Националния съвет на свиневъдите. От организацията предупреждават, че при един търговски спор няма печеливша страна, а най-пострадали ще бъдат фермерите.

И докато американските фермери са притеснени, европейските виждат своя шанс да придобият по-голям дял от китайския пазар. По-високите мита за американско свинско ще направят доставките от Европейския съюз по-атрактивни. През миналата година износът от Европа за Китай беше в размер на 2,5 милиона тона, с 500 хиляди тона по-малко, отколкото през 2016-та.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.