1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Свинското в Китай не поскъпва, въпреки африканската чума

Свинското в Китай не поскъпва, въпреки африканската чума

Първите случаи на заболяването бяха регистрирани през август

Въпреки aфриканската чума по свинете, свинското месо в Китай все още не е поскъпнало, показват статистическите данни. През ноември средната цена за страната дори е била с 0,6 процента по-ниска спрямо предишния месец, а в сравнение с миналата година има поевтиняване с 1,1 на сто.

През първите 11 месеца на настоящата година месото в Китай е било с близо 9 процента по-евтино, отколкото през същия период на 2017-та. Причината е ниската изкупна цена на угоените свине. До средата на май цените паднаха до рекордно ниските евро и половина, а след това се покачиха до 2 евро за килограм живо тегло.

Първите случаи на aфриканската чума в Китай бяха регистрирани през август. В резултат изкупната цена се покачи със 17 цента на килограм, а в началото на декември актуалната цена, плащана от големите кланици, е с около 5 процента под миналогодишната. В същото време болестта продължава да се разпространява, като последният засега случай е регистриран в свинеферма с 10 хиляди животни близо до столицата Пекин.

По официални данни до момента са установени 90 в 22 провинции. Според земеделското министерство строгите мерки вече показват резултати, в следствие на които бяха премахнати ограниченията в 8 провинции.

Междувременно от Международната организация за здравето на животните съобщиха, че ще съставят специална работна група за борба с aфриканската чума по свинете за Източна Азия. В нея ще влязат експерти от Китай, Тайван, Хонконг, Япония, Монголия, Северна и Южна Корея. Първата среща на групата ще се състои през януари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.