1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Търговията с млечни квоти остава символична

Търговията с млечни квоти остава символична

Браншовици обясняват липсата на интерес с неефективността на животновъдството

Символични квоти от 50 тона краве мляко са били изкупени при повторното предлагане на квотната борса, организирана от Държавен фонд „Земеделие“ в началото на годината, съобщиха от ведомството.

Общите предлагани от животновъдите количества са надхвърляли 20 хил. т мляко, но от тях реално са купени под 1 процент. Основната причина е тежкото състояние на животновъдството и липсата на икономически стимул за развитието на бизнеса, пише Investor.bg.

Повторното предлагане на квотите беше инициирано от самите производители в края на миналата година, припомнят от фонд „Земеделие“. След поредното поскъпване на фуражите и покачването на разходите за отглеждане на животните, фалитите в сектора продължиха и проблемите се задълбочиха, обясниха хора от бранша.

Затова и в организираната борсова сесия в началото на тази година са преобладавали продавачите. От одобрените 981 млекопроизводители едва 152 са успели да пласират притежаваните от тях квоти.

Браншовици обясняват липсата на интерес с неефективността на животновъдството. След поскъпването на фуражите изкупната цена на млякото остана ниска и не покрива нарасналите разходи. Тези, които искат да увеличат квотите си, трябва да платят по фиксирана цена от 15 ст. за килограм краве мляко, продажбите са в кг, не в литри, така че допълнителните разходи още натоварват купувачите, обясни Господинов.

Следващата борсова сесия по закон трябва да започне на първи август 2011 г. и е свързана със следващата стопанска година, припомниха от фонд „Земеделие“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.