1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тържествено откриване на жътвата по проекта „Хляб на мира“

Тържествено откриване на жътвата по проекта „Хляб на мира“

Проектът се реализира под патронажа на германския министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмид

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за втора поредна година ще организира церемония по отбелязване началото на жътвата на ръж по проекта „Хляб на мира“. Събитието ще се състои на 5 юни 2015 г. в землището на гр. Кубрат, като програмата започва от 10:00 ч. Домакин по проекта за 2015 г. е стопанството на г-жа Мариела Йорданова, заместник-председател на НАЗ и председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието. 

Проектът „Хляб на мира“ стартира през 2013 г., когато в 12 страни от Централна и Източна Европа бе засята ръж с идеята чрез замесването на хляб от получената реколта да бъде символично отбелязана 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Разрушаването на Берлинската стена олицетворява премахването на политическите и икономическите граници,  както и преодоляване на разделението на континента. Отпадането на границите между държавите и разширяването на ЕС на изток води до най-голямото постижение на Съюза – запазването на мира.

Проектът се реализира под патронажа на германския министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмид и се превръща в ежегоден с приетата през есента на 2014 г. обща декларация между държавите-партньори за продължаване на инициативата.

На събитието се очаква да присъства и министърът на земеделието и храните г-жа Десислава Танева, която ще открие официално церемонията.

Подробности вижте в рубрика Прояви на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.