1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тази седмица в Агрофорум: Жътва без загуби на зърно – как го постигат в село Странско

Тази седмица в Агрофорум: Жътва без загуби на зърно – как го постигат в село Странско

И още: Бутикови продукти на малки компании бяха представени на изложение в Русенско

Българските предприемачи трябва да бъдат подкрепяни в усилията им да произвеждат натурални и здравословни продукти. Такава е философията на изложение, което се проведе в русенското село Мечка. В какво инвестират и как успяват да са конкурентни на пазара. 

Следва автентичен ритуал по зажънване на ечемик от реколта 2019 в димитровградското село Странско. Местната кооперация събра много гости, като направи първият откос в производствените си площи с руска техника.
 
Ефективна растителна защита е приложена на поле с есенни и пролетни култури край гр. Кнежа. С какви проблеми са се справили продуктите и какво е състоянието на посевите - това беше представено на открит полски ден с участието на земеделски производители от региона.

Усилията на семенарските компании да предлагат всеки сезон нови разработки винаги се посрещат с голям интерес от земеделската общност. Така беше и този път на открит полски ден в добруджанското село Росеново, където бяха презентирани нови сортове пшеница. 
 
Зърнопроизводителят Пламен Пенчев гледа с оптимизъм към предстоящата жътва. Очакванията му се основават на отличното състояние на посевите, на които е приложена навременна растителна защита. На производствените си площи земеделецът е заложил на иновативни активни вещества. Приложил е налагащите се през последните години биостимулатори. 

От това каква технология ще изберем за отглеждане на слънчоглед зависи бъдещия добив. Отличен вариант, според агрономите, е да се сеят хибриди с генетична устойчивост на синя китка, с добра толерантност на болести и да са подходящи за различни почвено-климатични условия.
 
Наблюдава ли се рестарт на българското винопроизводство и на какво залагат родните винарни за да имат конкурентен продукт. В следващите минути ще разберем как се справя една малка изба от Шуменски регион.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.