1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тестват нови, по-устойчиви и високодобивни сортове пшеница в Разградско

Тестват нови, по-устойчиви и високодобивни сортове пшеница в Разградско

След подобни тестове с царевица, в областта вече има хибриди с по-висока продуктивност

 

В Разградска област фермери тестват качествата на 10 нови сорта пшеница от Франция и Австрия. Целта на опитите е традиционните житни хибриди в зърнопроизводителния регион да се подменят с по-продуктивни и устойчиви на климатичните промени сортове.

Опитите с новите сортове пшеница ще се правят за втори път през предстоящата сеитбена кампания. Поне още година тестване ще е нужна, за да се направи реална оценка на продуктивността им и да се подберат най-подходящите за местния климат житни хибриди. Целта на опитите е сортовата структура на пшеницата в Разградска област да се подмени с по-устойчиви и рентабилни нискостеблени видове, съобщиха от областната дирекция по земеделие в Разград. Ръководителят й Анчо Хараламбиев обясни, че освен качествата на френските и австрийски семена за посев, скоро предстои на пазара да излязат и родни хибриди нискостеблена пшеница, селекция на Земеделския институт в Генерал Тошево.

След такива пробни тествания, 80 на сто от рентабилни до преди 6-7 години традиционни късни сортовете царевица в Разградска област, вече са подменени с ранни хибриди с по-висока продуктивност и качество на зърното.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.