1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнът има голям биопотенциал като източник на евтина енергия и храна за животните

Тютюнът има голям биопотенциал като източник на евтина енергия и храна за животните

Това оповести директорът на Института по тютюна и тютюневите изделия доц. Христо Бозуков

Тютюнът има голям биопотенциал като източник на евтина енергия и храна за животните. Това оповести директорът на Института по тютюна и тютюневите изделия доц. Христо Бозуков. По думите му, след прибиране на листната маса, която се ползва за  тютюневи изделия, останала част като стебла, филизи и семена се разхищава, вместо да се използва като енергиен източник. От тютюневите стебла, след елементарна обработка могат да се приготвят екобрикети, които са много търсени на световния пазар. Те могат да се ползват за отопление през зимата.

Един от световните тютюневи концерни е готов да предостави на Института безплатно машина за производство на екобрикети. Ако проектът е успешен, схемата може да действа във всички тютюнопроизводителни райони в страната, каза доц. Бозуков. В момента от културата се добива близо 120 хиляди тона биомаса. От тях стеблата, от които може да се произвежда алтернативното гориво, са около 85-90 хиляди тона, което ще спести изсичането на голямо количество от горите за отопление.

За едно домакинство през зимата за огрев са нужни средно 10 кубика дърва. Това означава, че при 90 хиляди тона биомаса, 9 хил. семейства ще могат да ползват за огрев брикети от тютюневи стебла, обясни доц. Бозуков.

Друг много ценен, но неизползваем засега енергиен източник, са семената на тютюна. Те съдържат 30-35% мазнини, което ги прави отличен източник за биодизел. Ежегодно при тютюнопроизводството се добива голямо количество семена, които също не се оползотворяват.

Останалата биомаса от семената, така нар. шрот, след извличане на маслото, може да се гранулира. Високото й белтъчно съдържание я прави много добра храна за животните, изтъкна директора на Института по тютюна и тютюневите изделия. От другите зелени части - листа, филизи и др. се добива биоетанол, приготвят се препарати за растителна защита, ползват се в производство на лимонена и ябълчена киселина. Те намират приложение в медицината и хранителната промишленост, както и в парфюмерията и козметиката.

Тютюневите листа освен хранителните вещества, съдържат алкалоида никотин, който след разграждането на листата в почвата действа като естествен пестицид. Оползотворяването на цялата биомаса на тютюна ще осигури от една страна допълнителен доход на производителите, а от друга ще подпомогне националната икономика, каза още доц. Бозуков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.