1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюневият бранш с място в бъдещата ОСП

Тютюневият бранш с място в бъдещата ОСП

За това настояват от Националната асоциация на тютюнопроизводителите

Тютюневият бранш у нас настоява за равнопоставеност на културата с останалите земеделски производства. Тютюнът да не бъде дискриминиран и да намери място в бъдещата Обща селскостопанска политика, за това ще работят от Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Петата Национална среща на земеделските производители стана арена на въпроси и отговори. Председателят на асоциацията Цветан Филев директно постави въпроса за бъдещите политики на Евросъюза след 2020-та година.

Отговорът не закъсня. Високопоставеният европейски гост изтъкна, че към момента бюджетът на Общата селскостопанска политика след 2020 г. не е обсъждан, защото това не бива да става на парче, а да се огледа от всички възможни страни. „Аз познавам бранша и от преди европейското субсидиране. Разбирам проблемът в тютюневия сектор, които не е само в България. Вярно е, че няма голяма подкрепа за тютюна, но няма дискриминация към сектора по отношение на другите браншове. Вярно е също, че секторът изисква голяма работна сила“, коментира Йежи Плева, ген. директор на дирекция  „Земеделие и развитие на селските райони“ към ЕК. Плева допълни, че директните плащания имат огромна роля като стабилизиращ доходите фактор в земеделието. Критиките там обаче са, че 80% от тях отиват едва към 20 на сто от фермерите.

Автори: Г. Недкова, М. Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.