1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Трансграничен мост между фермери от Западния регион на България и сръбската община Ниш

Трансграничен мост между фермери от Западния регион на България и сръбската община Ниш

Снимка:

Фондация „Д-р Стамен Григоров” и община Трън с резултати и изводи по проекта „ЕКОМИЛК-208“

Пресконференция по проблемите на малките фермерски стопанства и мандрите от Западния регион на България и сръбската община Ниш организираха председателят на фондация „Д-р Стамен Григоров“ Юлия Григорова и кметът на община Трън Станислава Алексиева. Пред фермери, представители на Асоциацията на млекопроизводителите и журналисти те представиха изводите си от реализирания проек „ЕКОМИЛК-208“ по програмата за трансгранично сътрудничество и Инструмента за предсъединителна помощ България – Сърбия на ЕС, който приключва на 21 януари т.г.

             dsc06503_1_448

По време на изпълнението му са направени анализи на състоянието на малките ферми в регионите Трън, Кюстендил, Видин, Монтана и София-област, както и регионите към община Ниш. Фокус на проекта са били проблемите на малките производители и преработватели на мляко и споделените добри практики на представителите им  от западния регион на България и сръбската община Ниш. В рамките на проекта са се провели Празник на киселото мляко в община Трън и Фестивал на сиренето в Ниш.

Основните проблеми, споделени публично от председателя на Фондация „Д-р Стамен Григоров“ Юлия Григорова и кметът на община Трън Станислава Алексиева, както и от присъствалите на пресконференцията български фермери – Юлияна Борисова в с. Мещица, община Трън и Христо Христов в с. Делян, област Кюстендил, участници в реализацията на проекта „ЕКОМИЛК-208“, бяха обобщени в изводите, че фермерите у нас не разполагат с достатъчно информация, която да подпомага тяхната работа, а малките производители имат нужда от общинска и държавна подкрепа с цел повишаване ефективността на земеделска им дейност.

Българските фермери се нуждаят от облекчаване на нормативните изисквания за тяхното производство и за неговото кредитиране. Трябва спешно да им се осигурят условия и възможност да работят не по правилата за големите производители, каквито са непосилните изисквания към тях в момента, а да бъдат облекчени с адекватни на социалния им статус условия. Крайно време е да им се осигури работеща нормативна база с дългоочакваната промяна на текстове в Наредба 26 – за директните продажби от техните стопанства и да се обърне внимание на популяризирането на българските млечни продукти с техния самобитен вкус и качества на здравословна храна.

„Проектът приключва, но той е началото на нов етап от нашата работа, тъй като създадохме много надежди у фермерите за бъдещето им и открихме нови възможности за развитие. Една от тях е създаването на трансграничен клъстер, който да затвори веригата фермер – млекопреработвател – търговец – туроператор. По този начин ще се работи едновременно както за малкия фермер и неговата продукция, така и за развитието на региона”, обяви Юлия Григорова.

Кметът на община Трън Станислава Алексиева от своя страна се ангажира да постави проблемите на дребните производители пред заседание на Националното сдружение на общините в Република България. Тя подчерта, че съвместната работата по проекта „ЕКОМИЛК-208“ е била от изключителна полза за малката община Трън и поиска да се дадат повече възможности на хората от региона да работят пълноценно както за по-печеливш поминък, така и за просперитета на един уникален с природата и условията си за планинско и екоземеделие регион.

автор: Мариела Илиева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.