1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Трябва да спасим родното млечно говедовъдство

Трябва да спасим родното млечно говедовъдство

НСГБ с писмо до ЕК и комисаря по земеделие Фил Хоган

Във връзка с предстоящия Съвет на министрите от ЕО на 7.09.2015 г. за разглеждане ситуацията в сектор мляко Националния съюз на говедовъдите изготви писмо до ЕК и комисаря по земеделие - Фил Хоган в което ги запознават с критичната ситуация във фермите произвеждащи мляко. От Асоциацията настояват да се признае тежката ситуация в която се намира сектор мляко да се поеме твърд ангажимент по отношение на създаването и прилагането на нови инструменти, които ще бъдат използвани за регулиране на пазара на млечни продукти, в това число и гарантирана адекватна компенсация на земеделските стопани.

От НСГБ посочват, че много от българските фермери не са успели да се възползват от  благоприятния за изхранването на животните летен период и да набавят нужните им за зимния период фуражи поради липса на средства. В същото време започва подготовката на почвите, закупуването на семена и торове за следващата стопанска година. Този процес, в условията на ограничен финансов ресурс, няма как да бъде извършен качествено и в необходимите срокове. Причина за тази ситуация от една страна са ниските изкупни цени на млякото, а от друга неблагоприятните климатични условия.

Според анализатори в момента фермите  с предадената продукция - мляко и месо успяват да покрият до 75% от направените от тях разходи и при тази ситуация изходът е само един - ликвидиране на фермата. Към всичко това трябва да се добави и разразилата се миналата година епидемия от син език и последиците от нея – аборти при говедата и овцете, се казва в писмото.

Животновъдите са категорични, че ако не се вземат адекватни мерки за подкрепа на родното животновъдство "протестните действия и гражданското неподчинение, по подобие на нашите европейски колеги, са единствения начин да покажем нашето отчаяние".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.