1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на хляба в Плевенско скочи

Цената на хляба в Плевенско скочи

Хлебопроизводителите се оплакват от времето

Цената на хляба в Плевенско скочи с около 10 стотинки, предаде PlevenLIVE, цитиран от КРОСС. Клиентите вече втори ден проучват цените на различните видове от насъщния. Зърно има, складовете са пълни. Защо цената на брашното скочи почти двойно само за седмица. Това чудо го няма никъде по света, коментира Милчо Георгиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите. Цената на тон брашно е скочила с близо 400 лева. Тъкмо пазарът се укроти, дойде жега и цените тръгнаха нагоре. Ако не е жега, ще са дъждове. За нас, хлебопроизводителите, добри времена няма от 20 години насам, анализира ситуацията Георгиев.

Същевременно тон жито се изкупува на същата цена, добави той. Хлебопроизводителите не смеят да вдигнат цената на хляба много, тъй като това ще удари фатално по джоба на потребителя. Стойността на насъщния, който е ежедневен разход за домакинствата, има и психологическо влияние върху българина. Щом тя тръгне нагоре, хората застават нащрек и са в очакване и на други увеличения, които вече също са факт - и цената на олиото тръгна нагоре от няколко дни.

Георгиев разказа, че камиони с българско зърно заминават зад граница, за да бъдат продадени на добра цена. Зърнената мафия продължава да си действа, обобщи той. По правило чужденците купуват най-доброто от продукцията ни, а в страната ни остава най-лошото.

Ако пък се случи обратното - България да е принудена да внася жито, то в страната ни влиза най-лошата продукция. Това са факти, реалността, добави той.
Срещу още един парадокс от години негодуват хлебопроизводителите - липсата на традиционните типове брашна. Преди години имаше три вида брашно - тип 500, „Добруджа" и типово. Сега има брашно за хляб, брашно за баници, за закуски и т. н. Брашното за хляб е 500 лв. за тон, а за баници струва 840 лева.

Това са ненормални неща. В мелниците слагат разни вложки в брашното, за да вдигнат глутена. Някой да е виждал хляб „Добруджа", обрисува тъжната картинка Георгиев. Той заяви, че няма намерение да вдига цената на хляба и ще продължи да продава килограм от него за 1, 50 лева. Колегите му обаче май са на друго мнение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.