1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на маслодайния слънчоглед - около 520 лв./тон

Цената на маслодайния слънчоглед - около 520 лв./тон

Фермерите, притиснати от финансови задължения, сега продават на зелено малки количества

Цената на маслодайния слънчоглед на зелено в момента се движи на нива около 520 лв./тон без ДДС, съобщи Фермер.БГ. Според търговците на зърно има сключени сделки, като това са най-вече за сравнително не големи количества, понеже фермерите очакват повишение на цената над 550 лв./тон без ДДС през септември, а притиснати от финансови задължения, сега продават на зелено малки количества.

Очаква се в сердата на месец Август собствениците на маслобойни да се съберат среща и да определят обща изкупна цена на слъночгледа. Очаква се също така голяма част от зърнопроизводителите да не продават маслодайния слънчоглед до зимата, а и да търсят пазарна реализация зад граница, най-вече Турция. Не липсват и прогнози за цена от 600-650 лв./тон през Ноември-Декември.

Цената към днешна дата на маслодайния слънчоглед на борсата в Будапеща е 617 лв./т., което е в отговор на прогнозите за повишено търсене в Европа. При хлебната пшеница цените в Будапеща са 303 лв./т (повишение от 4,4% за седмица), а на фуражната пшеница – 263 лв./т (повишение от близо 12% за седмица). На борсата в Будапеща актуалната цена на царевицата е 300 лв./т (ръст от близо 5% за седмица), на ечемика – 260 лв./т (скок от 17% за седмица).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.