1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на пшеницата стигна своя максимум

Цената на пшеницата стигна своя максимум

Октомврийските фючърси за хлебна пшеница на парижката борса се повишиха с 1,8%

Световните цени на пшеницата достигнаха своя максимум. Според Ричард Фелтес, специалист в изучаването на стоковите пазари на САЩ, експертите се опасяват, че необичайно топлото време - температурата в няколко селскостопански региони на Русия, достигнала около 35-40 градуса по Целзий - може да доведе до загуба на част от реколтата. Ричард Фелтес твърди, че експертите са били принудени да коригират изчисления обем на доставките на зърно от Русия в посока надолу.

Според експертът, сегашната ситуация е доста различна от тези, която беше на световните зърнени пазари преди една година. През 2009 г. Русия и няколко бивши съветски републики, включително и Казахстан, обезпечиха 20% от световния износ на пшеница.

В Европа се очаква повишение на цените на пшеницата с 10%. В следващата 1 година, според прогнози на анализаторите на холандската банка Rabobank, цената на пшеницата ще се колебае в диапазона от 184-220 долара за тон. По-рано банката прогнозира цената на зърното за следващата година, че ще бъде в рамките на 165-202 долара/тон.

Въпреки това, цената на зърното на европейските и американските борси отново започва да се покачва.

Октомврийските фючърси за хлебна пшеница на парижката борса се повишиха с 1,8%, до 180,75 евро за тон. В същото време в хода на търговете на фона на спекулациите за евентуалното ограничаване на износа от Русия фючърсите нараснаха до 184,25 евро/тон, до най-високото ниво от септември 2008 г.

Във вторник на американските фондови борси цените на зърнените култури започнаха да се покачват на фона на новините от Русия и Украйна. На Чикагската фондова борса септемврийския фючърс поскъпна с 0,9% и се приближи до нивото от 6 долара на бушел, или 218,6 долара за тон. По-специално, за Украйна се прогнозира спад в производството на пшеница с 15%, а руските анализатори намалиха своите оценки за реколтата от зърно до 70-78 милиона тона от 77-85 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.