1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на царевицата ще скочи с близо 9% в началото на 2011 година

Цената на царевицата ще скочи с близо 9% в началото на 2011 година

Сушата в Европа, Русия и Украйна е причина за такъв рязък скок на цената на царевицата

Цената на царевицата през първото тримесечие на 2011 г. ще бъде близо 9% по-висока, отколкото в момента. Сушата в Европа, Русия и Украйна е причина за такъв рязък скок на цената на царевицата, съобщава Bloomberg, позовавайки се на проучване на Rabobank Group.

Средната цена на царевицата през първата четвърт на следващата година на Чикагската стокова борса ще бъде 4,25 долара за бушел (от 23,79 до 25,43 кг.), заяви ръководителят на отдела по селскостопански изследвания на Rabobank Л. Чандлър. Този месец, царевицата се търгува на цена от 3,91 долара. Според него сме свидетели на рязко увеличаване на цените, поради значителен спад в световното производство на зърна.

Лоши новини идват и от САЩ, най-големият производител и износител на царевица в света, където за последните два месеца без прекъсване вали. Средният добив на царевица в САЩ тази година може да достигне 162 бушела на акър (4 дка), което е по-малко от пролетните прогнози на Министерството на земеделието на САЩ с 1,5 бушела. През 2009 г. реколтата достигна рекордно ниво от 164,7 бушела.

Прогнозата за реколтата е изключително важна за определянето на количеството царевица на световния пазар. Още сега е ясно, че царевицата ще бъде много по-малко, отколкото се изисква - допълва Чандлър.

Покрай царевицата, нарастват цените и на пшеницата. В края на миналата седмица, стойността й на Чикагската стокова борса нарасна до 6,10 щатски долара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.