1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на земеделската земя в Англия достигна рекордна стойност

Цената на земеделската земя в Англия достигна рекордна стойност

Малко над 16 хил. акра са били на пазара през първото тримесечие, колкото и миналата година

Цените на земеделската земя в Англия достигнаха рекордно високи стойности в цялата си история, тъй като търсенето все така надхвърля предлагането, а възходящата траектория на пазара продължава, сочи нов доклад, цитиран от Property Wire.

Цената на земеделската земя в Англия се повиши с 4% през първото тримесечие на 2011 г. до рекордните 7900 паунда на акър (4 046 кв. м) - доказателство за силата на пазара в сравнение с други като жилищния, който остава слаб, сочи доклад на британската агенция Smiths Gore.

Към края на първото тримесечие цените на т. нар. гола земя, т.е. земя без постройки, възлизат средно на 5600 паунда на акър, с 5% повече от предходното тримесечие, докато цените на земята с постройки – на средно 8600 паунда за акър, което е ръст от 4%. Данните се тълкуват като доказателство, че цените на земята вече са се възстановили от спада след пика на пазара през 2008 г.

„Цените продължават да растат заради силното търсене, както от страна на фермери, така и на купувачи извън селскостопанския сектор, а предлагането на земя за продан остава ограничено“, коментира Гайлс Уърдсуърт, директор на отдела за земя в Smiths Gore.

Малко над 16 хил. акра са били на пазара през първото тримесечие, колкото и миналата година.

Около 92 ферми и парцела с площ над 50 акра са се предлагали за продажба през тримесечието. Това е сравнимо със същия период на миналата година и с 48% повече от период през 2009 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.