1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цените на кафето са паднали до най-ниското си ниво през последните 18 месеца

Цените на кафето са паднали до най-ниското си ниво през последните 18 месеца

Според анализатори причините са очакваната висока реколта от кафе и девалвацията на бразилската валута

Цените на кафето са паднали до най-ниското си ниво през последните 18 месеца. През годината цената на продукта е намаляла с почти една трета. Цената на септемврийските фючърси на Нюйоркската борса се колебаят около 1.1655 долара за паунд – минимална стойност след края на януари 2014.

Причините за спада в цените според анализатори са две. От една страна се очаква новата реколта да бъде висока, заради благоприятните метеорологични условия в Латинска Америка. Метеоролозите прогнозират дъжд в Бразилия, който ще допринесе за увеличаване на добивите до 48 милиона торби, в сравнение с 45 милиона, година по-рано. Увеличение на производството има и в Колумбия, която е вторият по големина производител след Бразилия.

На второ място за спада в цените е продължаващото обезценяване на бразилския реал. Бразилия е един от най-големите производители и на кафе. Поради ниските цени, търсенето на кафе ще се увеличи, прогнозират от Международната организация за кафето. Според тях, потреблението ще нарасне с 25% през 2020 г. - от сегашните 141 милиона торби до 176 милиона торби.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.