1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цените на пивоварния ечемик могат да останат под натиск в рамките на кампания 2017/2018

Цените на пивоварния ечемик могат да останат под натиск в рамките на кампания 2017/2018

Равновесието на пазара е крехко

Цените на пивоварния ечемик могат да останат под натиск в рамките на кампания 2017-2018-та. Австралия ще излезе на международните пазари, а значителна част от произведената суровина в Европа ще бъде предназначена за износ. Анализът е на експерти, които наблюдават индустрията.

Равновесието на пазара е крехко. Австралия ще се появи като активен играч в сектора и ще присъства в експорта поне до декември 2017-та. През изминалата година реколтата в страната е рекордна – около 9 милиона тона. Излишъкът от 5 милиона тона може да бъде насочен към износ. Европейският съюз ще се върне отново към експортните пазари.

Производството на пивоварен ечемик се оценява на 14 милиона тона. При зимния ечемик ще има излишък в размер на 500 000 тона, при пролетния прогнозата остава неясна. Културата в Европейския съюз ще остане скъпа - през октомври 2017-та ечемикът ще се продава на цени от 240 долара за тон. Друг важен фактор на пазара е драстичното намаляване на площите в Съединените щати - с цели 17% заради  преориентиране към по-печеливши култури като соята и царевицата. В Аржентина площите също ще се свият, подобна ситуация се очертава и в Китай. Това означава, че вносът в страната ще расте. В Европейския съюз обаче, прогнозите са за  увеличение на засетите площи с 2% до 12 милиона хектара. Очаква се в световен мащаб търсенето на пивоварен ечемик да расте вследствие на по-големите производствени мощност. Важна роля на международните пазари ще играят Черноморският басейн и Украйна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.