1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цените на земеделска земя в Добричка област се запазват относително стабилни и постоянни

Цените на земеделска земя в Добричка област се запазват относително стабилни и постоянни

Над 5 милиона дка земя се предлагат за обработване у нас

Пазарът на земеделски земи мина своя зимен пик и сега той е повлиян от новата реколта и предстоящите рентни вноски. Това заяви Асен Гатев, мениджър на офис на водеща в страната фирма за недвижими имоти, цитиран от Агенция "Фокус".

Цените на този пазар към момента се запазват сравнително стабилни и постоянни, допълни Гатев. Последният ръст в стойностите е отбелязан през зимата, като за качествена земеделска земя от трета категория в общините Тервел, Добрич и Генерал Тошево цената варира от 650 до 800 лв. за дка. В Балчишко цената е по-висока. Там са индикирани сделки на 900 и на 1000 лв. за дка, но това са изключително качествени парцели, носещи много висока доходност като ренти, уточни Асен Гатев.

За момента е налице малко по-голямо предлагане на по-неатрактивни парцели, активността е занижена, което е нормален процес за този етап на годината на този вид пазар. Възможни са сделки и през летния период, но те ще бъдат по-ограничени. Активният период ще настъпи ноември месец, той следхожда прибирането на земеделската продукция. Едва тогава са възможни промени в цените на земеделска земя, ако те въобще настъпят, коментира брокерът. По неговите думи, до тогава не се очаква промяна в цените.

Най-скъпа е земеделската земя в района в общините, където има най-много земеделски производители, които са в конкуренция по между си – Генерал Тошево, Балчик, района на село Гурково например. Един от основните показатели, които влияят на цената на земеделската земя в района, е броят на земеделците и качеството на работата им, което пък се отразява на нивото на рентите. Този фактор е по-силен отколкото качеството на самата земя, а географският принцип въобще не е решаващ. Ако трябва да се направи прогноза за движението на цените в края на тази и началото на следващата година, Асен Гатев смята, че при добра доходност цените ще останат на същите нива или леко ще се покачат. Все пак много силно е влиянието на цените на зърното на международните пазари.

Въпреки това обаче, в един по-дългосрочен план, е възможно поскъпване на земеделската земя въобще в страната, тъй като сега България е на предпоследно място по цени в ЕС, след нас е само Румъния. От страните от бившия комунистически блок с най-добра цена е земеделската земя в Полша, където земеделието е много силно развито, отбеляза Асен Гатев. И в този контекст, като страна от общността, в България е съвсем логично да се случи поскъпване в един по-дългосрочен план. Пазарът на земеделска земя у нас е много широк – над 5 милиона дка земя се предлагат за обработване, но в условията на слаба икономика и дребни собственици на земя, сегашните ниски цени са обосновани, добави Асен Гатев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.