1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цените на земеделската продукция ще продължат да нарастват и през следващите десет години

Цените на земеделската продукция ще продължат да нарастват и през следващите десет години

До 2020 г. цените на зърното ще скочат с до 20% спрямо 2010 г.

Цените на земеделската продукция ще продължат да нарастват и през следващите десет години. В това са единодушни  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и тази по храните и земеделието към ООН (ФАО), пише dnevnik.bg. Според последните им доклади до 2020 г. цените на зърното, маслодайните култури и месото ще скочат с до 20% спрямо 2010 г.

В същото време ще се забави темпът на нарастване на добивите до 1.7% годишно вместо досегашните 2.6 на сто. Това ще се прехвърли в крайните цени на всички продукти, а най-засегнати ще са жителите на развиващите се държави, където доходите са по-ниски и голяма част от тях отиват за храна. Само за тази година Световният съвет по зърно очаква добивите на пшеница да паднат с 5 млн. тона до 667 млн., а търсенето продължава да расте. Подобна е и ситуацията при царевицата.

"Призоваваме правителствата да подобрят информацията и прозрачността на стоковите пазари", съветва Анхел Гуриа, генерален секретар на ОИСР. И докато светът насърчава този процес, в България все още малка част от търговията с храни минава през стоковите борси, обясни Васил Симов, главен изпълнителен директор на софийската.

По думите му "организираната търговия не е предпочитана от бизнеса, защото е изцяло законна". Само за година цената на пшеницата в страната се е повишила два пъти до 341 долара за тон, тъй като зависи от международните пазари. "Определено реколтата през тази година ще бъде по-слаба от предходната - около 3.3 млн - 3.7 млн. тона. Това обаче е нормално на фона на 2010 г., която беше изключително силна, и няма опасност да останем без зърно в страната", коментира Радослав Христов, председател на УС на асоциацията на зърнопроизводителите.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.