Цените на земеделската земя ще вървят нагоре

Арендата на земеделската земя в България постепенно се увеличава

Цените на земеделската земя и наемите за ползването й през 2015 г ще вървят нагоре, прогнозират анализатори.

Новият период на ПРСР предвижда допълнителни мерки за подпомагане на площ, които се наслагват върху основната субсидия, за сметка на намалялото плащане на декар, прогнозират анализатори. Реално те ще могат да вземат дори по-високи от сегашните субсидии, ако покрият т.нар. зелени изисквания. Отделно прогнозате им са свързани с това, че там, където има търсене, то ще се запази за сметка на ограниченото предлагане на земеделска земя и цените и тази година ще са с около 10-15% по-високи.

Арендата на земеделската земя в България постепенно се увеличава. В някои райони на страната дори е убийствена за зърнопроизводителите. 

Най – голямо е било увеличението при постоянно затревените площи - с цели 270% в русенска област през 2014 г.  Средната цена на рентата на един дка наета земеделска земя е достигнала 47 лв., което с 9,3 % над ценовото равнище от 2013 г. 

Продажната цена също продължава да се покачва, средно през миналата година е била 684 лв. В Силистренска област е била над 1300 лв, в най-плодородния район – Добруджа е надхвърлила на места сумата от 1500 лв.

Автор: Диана Александрова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.