1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Украйна с рекордна реколта

Украйна с рекордна реколта

През новия сезон страната ще изнесе над 50 милиона тона зърно

Рекордна зърнена реколта очакват анализатори в Украйна през тази година. Според най-новите прогнози тя ще достигне близо 72 милиона тона.

Отличният резултат ще допринесе и за по-голям експорт, смятат експертите в Киев. През новия сезон страната ще изнесе над 50 милиона тона, от които 19 милиона тона пшеница и около 5 милиона тона ечемик. Прогнозите за двата вида зърно са завишени с 20, респективно 35 процента спрямо миналогодишните количества. Износът на царевица се очаква да намалее с близо 12 на сто до 26 милиона тона.

Всяка година през октомври украинското земеделско министерство и компаниите, изнасящи аграрни продукти, подписват меморандум за експорта през новата стопанска година. В сегашния документ за пръв път не се определят горни граници при зърното, тъй като двете страни не успяха да уточнят какви точно количества ще са на разположение. Според представители на ведомството става дума за 18 милиона тона мека пшеница, докато износителите изчисляват 20 милиона тона. Различни бяха и мненията относно качеството на реколтата. В крайна сметка министерството и търговците се разбраха всяка седмица ведомството да издава бюлетин с актуални данни за износа, а всеки месец да има среща, на която да се обсъжда какви количества остават, преди да се достигне "критичната точка". Целта на тези срещи е да се избегне дефицит на вътрешния пазар, предизвикан от прекомерен експорт, съобщават от земеделското министерство в Киев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.