1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Установена е фалшификация на зехтин

Установена е фалшификация на зехтин

Има производители, които слагат подвеждащи етикети

Фалшиф зехтин и неясна информация на етикета. В търговската мрежа се продават продукти менте, които заблуждават потребителите, че са висококачествен зехтин. Това показва проучване на "Активни потребители".

От организацията са купили 28 продукта от магазини в София. След преглед на етикетите 13 от тях са дадени в лаборатория,  защото са имали признаци за съмнения.Проучването е направено през август - декември миналата година. Зехтинът трябва да съдържа маслиново масло, но някои производители злоупотребяват, като в продукта влагат и слънчогледово масло. То не е вредно за здравето, но подвежда потребителя.

Има производители, които слагат подвеждащи етикети, под формата на снимки с маслини в продукт, който претендира да е "зехтин", но маслиновото масло в него реално е с ниско процентно съдържание, предупреждават от "Активни потребители". Съветът е да четем етикета.

Пропуск в европейския регламент за зехтина е изисквания към етикетите и наименованията, допълват от асоциацията и затова част от производителите заблуждават потребителите. "Активни потребители" настояват да се изчистят законодателните пропуски, а контролните органи да разработят програма за мониторинг на зехтина.

Тревожното е, че от лабораторния анализ се установява наличие на неразрешени химикали в 2 от изследвани 13 проби, посочват от „Активни потребители“.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.