1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В 31 животновъдни ферми в Мексико е регистриран вирусът на птичия грип

В 31 животновъдни ферми в Мексико е регистриран вирусът на птичия грип

2,5 милиона птици са убити в рамките на мерките за контрол и справяне с болестта

В животновъдни ферми, намиращи се в западната част на Мексико, през последните няколко седмици бяха убити 2,5 милиона птици, с цел да се предотврати разпространението на епидемия от птичи грип, съобщи днес Министерството на земеделието, предава агенция КРОСС.

По данни на ООН, вирусът отговорен за тази епидемия от птичи грип - "Х7Н3", понякога причинява заболявания сред хора в различни части на света, но не се предава лесно от човек на човек.

Официални лица потвърдиха, че са извършили проверка на 148 животновъдни ферми, от които в 31 е регистриран вирусът на птичия грип. От 3,4 милиона птици, засегнати от епидемията, в понеделник са били убити 2,5 милиона в рамките на мерките за контрол и справяне с болестта, посочва министерството на селското стопанство.

Епидемията е регистрирана на 20 юни в щата Халиско, а мексиканското правителство на 2 юли обяви извънредно положение по отношение на здравето на животните на територията на цялата страна, която е изправена пред агресивната епидемия. В Мексико през 2009 г. се появи епидемия от свински грип. Разпространението на вируса "H1N1" се превърна в глобална пандемия, при която загинаха 17.000 души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.