1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В АГРОФОРУМ тази седмица: Нетрадиционни култури в Добруджа

В АГРОФОРУМ тази седмица: Нетрадиционни култури в Добруджа

И още: нови селекции при царевицата и слънчогледа, български прикачен инвентар и много други полезни и интересни агротеми

Добруджа по традиция открай време се слави като Житницата на България. Това го знае всеки още от дете. Да, но… традициите не са това, което бяха. Някои земеделски производители решават да пробват и други, нетипични за региона култури. С един от тях ще ви срещнем тази седмица в АГРОФОРУМ. 23-годишният Атанас Георгиев от добричкото село Пленимир е решил да се захване с отглеждане на шипка, лайка и лавандула. Разбира се, идеите му се превърнали в реалност благодарение на одобрения проект по мярка 141 за подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране. Повече за свършеното дотук и плановете му за бъдещето – вижте в новото издание на предаването.

Като стана въпрос за Добруджа и вероятно веднага се сещате за пшеницата и че тази година реколтата беше повече от успешна. Сега обаче идва и часът на истината за други зърнопроизводители – тези, които отглеждат царевица и слънчоглед. Малко преди той да настъпи обаче, земеделски производители се събраха край русенското село Бръшлен, за да проверят как се представя френската селекция при тези култури. Ако искате „да си сверите часовника“ – няма да е излишно да видите този репортаж.

И пак на тема царевица и слънчоглед – още едно видео очаква производителите на тези култури. Дали ранни или по-късни хибриди ще засеят зависи от много фактори. Но все пак ще се опитаме да хвърлим малко светлина върху много ранните. Какво ще спечелите, ако следващата година заложите на тях и имате ли основания да се тревожите за добивите от слънчоглед, ако полетата ви са силно заплевелени – отговорите ще научите от новото издание на АГРОФОРУМ.

С това темата не се изчерпва обаче. Отново ще ви заведем на опитното поле край Добрич, за да видим как растителната защита е повлияла върху състоянието на царевицата и слънчогледа и какъв е нейният принос за бъдещите високи добиви.

Подготвили сме ви обаче още една френска царевична селекция – затова тази седмица виртуалното ни пътешествие ще продължи с поредната спирка – край добричкото село Паскалево. Заедно ще посетим открития полски ден там, събрал земеделски производители от Североизточна България. Те се запознаха с нови за страната ни френски семена. Бъдете с нас, за да я видите и вие.

И понеже наближава сеитбата на есенниците, за да сме максимално актуални, няма да пропуснем и тема, която вълнува стопаните точно сега. Иде реч, разбира се, за обработката на почвата преди семената да бъдат засети. Гледайте АГРОФОРУМ, за разберете какви са предимствата на брана и плуг – изцяло българско производство. Не ги подценявайте, знаете, че страната ни има традиции в тази област. Но повече за тях – бъдете търпеливи и ще научите тази седмица в предаването за селското стопанство!

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.