1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В България не е имало птичи грип от опасния за хората щам

В България не е имало птичи грип от опасния за хората щам

Снимка:

Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов

"Откритият у нас щам на птичи грип е нископатогенен. Такива се откриват всеки ден, но единственият опасен за хората щам е H5N1, казвам го като ветеринарен лекар", заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов, предаде БГНЕС.

"Ако беше констатиран високопатогенният – щяхме да го обявим", отбеляза категорично министърът на земеделието по повод информацията от днес в печатна медия, че "тихомълком в седмицата преди Коледа ветеринари са избили 15 165 патици, за да предотвратят потенциално огнище на птичи грип в Пловдивско". Тези данни не били обявени официално, за да не се създаде паника преди празниците, уточнили от Агенцията по храните.

"В България никога не е имало птичи грип от опасния за хората щам. Има си закон за ветеринарномедицинската дейност у нас, в който е описано, че при унищожаване на животни, от какъвто и да е вид във връзка с предотвратяването на заразни заболявания, собствениците на тези животни подлежат на обезщетения", така отговори министърът на въпроса дали собствениците на тези умъртвени животни ще получат някакви компенсации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.