1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В България официално не се отглеждат генномодифицирани култури

В България официално не се отглеждат генномодифицирани култури

В момента законът в страната е съобразен с европейска директива

Започва информационна кампания за въвеждане на забрана за отглеждане на генетично модифицирана царевица в България, информира Светла Николова, председател на екологичното сдружение АГРОЛИНК.

Поисканото вето е за неразпространение на устойчивия хибрид царевица MON 810, срещу който върви европейска кампания. Забрана за култивирането на сорта досега са въвели шест европейски държави, сред които Германия и Франция. Пълна забрана за отглеждане на всякакви генно променени култури са наложили Австрия, Швейцария, Ирландия и Италия, припомниха еколозите.

От сдружението ще настояват забраната да се наложи с промени в законодателството. "За нас е важно правителството да насърчи отглеждането на екологично чисти храни, чието търсене расте непрекъснато", заяви Николова.

В България няма земеделски производители, които официално да отглеждат генномодифицирани култури. Към този момент няма подадено заявление за отглеждане на генномодифицирани организми, но има сигнал, че такива организми се отглеждат незаконно, стана ясно по време на повелата се днес  в София пресконференция за вредите от генномодифицираните организми. В България през 2004 година е приет ограничителен закон, който забранява произвеждането на генномодифицирани култури, но през 2007 година тази забрана е премахната.

В момента законът в страната е съобразен с европейската директива - за всяко производство на генномодифицирани растения трябва да се подава заявление в МОСВ. През миналата година е имало подадено заявление за отглеждане на генномодифициран памук, но е било отхвърлено, защото генномодифицирания памук е забранен за отглеждане в ЕС. В Европа е разрешено отглеждането на генномодифицирана царевица. В България са правени опити в периода 1999-2003 година на територия от 20 хил. дка. В момента буферната зона между поле, засято с генномодифицирани организми и поле, засято с нормални семена, е 500м. Има фермери, чиято продукция е замърсена с генномодифицирани организми без те да знаят за това.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.