1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В България се консумират все повече български вина

В България се консумират все повече български вина

Снимка:

В навечерието на Трифон Зарезан технологът Тихомир Трифонов съветва да заложим на качеството, а не на количеството

Как се отрази тежката зима на лозовите масиви във Варненска област и каква реколта прибраха лозарите през 2016 година? В навечерието на празника Трифон Зарезан посетихме винарска изба в с. Кантарджиево.

Оказва се, че въпреки климатичните предизвикателства, реколтата от грозде през 2016 година ще даде хубаво вино. Очертават се чудесни бели и червени вина, тъй като гроздето е качествено, добре узряло и дава предпоставка на технолозите да се развихрят.
Студените зимни месеци на новата година са предизвикателство за лозите. Как ще се отразят ниските температури на бъдещата реколта?

Във винарната се отглеждат 650 дка лозови масиви от различни сортове грозде. Резитбата е започнала още през декември и се очаква да приключи до края на февруари. Освен традиционни и познати сортове грозде, край морето добре се развиват прочутите европейски сортове като Сан Джовезе и Гренаш.

Качеството на виното през последните години у нас сериозно се е повишило. За това спомагат редица нови винарски изби, които произвеждат основно за вътрешния пазар. Конкуренцията между тях ражда много добро вино, на което потребителят може само да се радва. В България се консумират все повече български вина и модата на вносните вече отшумява. В навечерието на Трифон Зарезан технологът Тихомир Трифонов съветва да заложим на качеството, а не на количеството.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.