1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Берлин започна тазгодишната "Зелена седмица"

В Берлин започна тазгодишната "Зелена седмица"

България се представя на международното събитие за 33-ти път със собствен щанд от 143 кв. м, на който ще бъдат изложени продуктите на 11 производители

В Берлин започна тазгодишното издание на изложението "Зелена седмица", което е най-голямото в сектора на хранителните продукти. През 2024-та на него са представени 1400 изложители от Германия, Европа и останалия свят, които показват регионални продукти, кулинарни деликатеси, растения и животни и информират посетителите за основните теми: храна, селско стопанство и градинарство.
 
България се представя на международното събитие за 33-ти път със собствен щанд от 143 кв. м, на който ще бъдат изложени продуктите на 11 производители. Те ще представят млечни и месни продукти, подправки, вина, биопродукти, пчелен мед, растителни масла и продукти с Българско розово масло.
 
"Зелената седмица" беше открита от германския министър на земеделието Джем Йоздемир, който под впечатлението от протестите на фермерите в Германия през последните седмици призова земеделските асоциации и хранително-вкусовата промишленост да влязат в диалог с политиците, за да решават заедно проблемите в сектора и да преговарят помежду си различните интереси.
В своето слово по време на церемонията кметът на Берлин Кай Вегнер изтъкна, че изложението винаги се е изправяло пред нови теми и винаги е действало като огледало на актуалното общество и неговите дебати. Според него, там, където фермерите имат екзистенциални страхове, трябва да има диалог. Агрокомисар Януш Войчеховски също се обяви в полза на сътрудничеството между различните групи по интереси, за да се осигури бъдещето на селското стопанство в Европейския съюз. Той подчерта, че финансирането на Общата селскостопанска политика трябва да продължи и след 2027 година, тъй като изменението на климата създава проблеми за селското стопанство с нарастващи екстремни климатични условия като наводнения, суши и горски пожари. Поради това е важно да се осигурят финансови стимули за методи, които са от полза за климата и околната среда, като същевременно се гарантира селскостопанска производителност.
Председателят на Германския земеделски съюз Йоахим Руквид използва сцената, за да отправи ясни атаки срещу правителството в Берлин. Той подчерта, че протестите на фермерите са получили голяма подкрепа от населението, въпреки пречките, които са причинили. Руквид смята, че хората остават с впечатлението, че правителството ги управлява, а не говори с тях, и призова политиката отново да се доближи до гражданите. По думите му селското стопанство се нуждае от повече предприемаческа свобода, повече място за дишане, по-добър достъп до иновации и трябва да бъде по-малко ограничавано. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.