1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Брюксел министър Найденов ще обсъди тревогите на производителите на етерични масла в България

В Брюксел министър Найденов ще обсъди тревогите на производителите на етерични масла в България

Снимка:

Доклад на Научния съвет към ЕК твърди, че определен процент потребители са алергични към някои съставки на розовото и лавандуловото масло

Днес, 29 януари, в 17 часа брюкселско време министър Мирослав Найденов ще има среща с комисаря Тонио Борг, на която ще обсъди тревогите на производителите на етерични масла в България, информира радио "Фокус".

Доклад на Научния съвет към Европейската комисия твърди, че определен процент потребители са алергични към някои съставки на розовото и лавандуловото масло. В този смисъл, притеснението е да не последват рестрикции към влагането на тези масла в парфюмерийната и козметична промишленост и това да застраши производителите на лавандулово и розова масло в България.

"Страната ни е световен лидер в производството на лавандулово масло. Изпреварихме миналата година Франция. 40% от производството на розово масло, там сме вече дългогодишен лидер, се държи в света от България. В този сектор са заети много хора. Надавам се, че ще успеем на базата на добрия диалог, който и досега сме имали с Европейската комисия, да разсеем тези страхове. Вече имахме подобен казус преди няколко месеца във връзка с производството на ориенталски тютюн. Тогава отново, на базата на този добър и коректен диалог с Комисията, успяхме да тушираме възникналия проблем. Дано разговорът с еврокомисаря Борг да мине добре и да мога да съобщя в късните часове на деня добрата новина", допълни министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.