1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Бургаско не предвиждат поскъпване на хляба

В Бургаско не предвиждат поскъпване на хляба

Цената може да бъде повлияна от качеството и количеството на реколтата

Хлябът в Бургаско остава на същите цени. Производителите за сега не планират да увеличават цената му, заради увеличението на електроенергията. Това каза Димитър Людиев, член на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите по информация на агенция Фокус.

Причината е в по-големите количества, които фирмите в региона произвеждат през сезона и високата конкуренция по морето. „Поради изострената конкуренция, каквато има в нашия бранш, пазарът няма да приеме такова увеличение, което да е масово. Може и да има единични случаи, но не очаквам да има промяна на цената. Промяна ще настъпи, когато производителите получат фактурите от електроразпределение, за да калкулират цената в следващото производство”, каза Людиев. На въпрос, има ли индикации от зърнопроизводители, че цената може да бъде повлияна от качеството и количеството на реколтата, поради неблагоприятното време специалистът отговори, че има такива. „Всички сме в очакване на това какво ще се случи.

Все още няма никакви данни за качеството и количеството на пшеницата, която в момента се жъне. Това ще кажат зърнопроизводителите и мелничарите. Ако има аномалии, те няма как да не ни се отразят”, каза Людиев. Той посочи, че повече яснота може да има в края на този месец. Относно качеството на хляба за това, че често при опакованите видове се получава специфична розова плесен специалистът обясни, че това се получава, защото хлябът престоява в опаковката. Възможно е също така, ако в търговския обект е бил изложен на слънце, влагата от него започва да се изпарява и така се създават условията за развиване на плесен. Ако филията е лепкава това показва, че е с „картофена болест”.

Няма до сега човек, който да се е разболял или умрял от консумация на хляб. Няма опасност за здравето на хората, но усещането е неприятно. Все пак хлябът също има срок на годност и при закупуване гражданите трябва да се съобразяват с него. За да избегнат подобни неприятни изненади, често хората съхраняват хляба в хладилник.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.