1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В европейските ферми голяма част от прасетата се отглеждат нелегално

В европейските ферми голяма част от прасетата се отглеждат нелегално

По-голямата част от 250-те милиона прасета, в ЕС се отглеждат в нелегални условия

През 2003г. в ЕС влезе в сила законодателство, което цели  да се подобрят условията, в които се отглеждат прасетата. Изискванията са да се осигурят така наречените „обогатяващи средата материали”, като сено, за да могат животните да изразяват естественото си поведение – да ровят и  да търсят храна. Забрани се и обичайното подрязване на опашките, използвано като мярка срещу хапането им, както и че прасетата трябва да се отглеждат в добри условия, в които този проблем не се проявява.

През декември 2007г. Европейската агенция за безопасността на храните (ЕАБХ) публикува доклад, в който сочи, че въпреки забраната за подрязване на опашките повече от 90% от прасетата в ЕС се подлагат на тази болезнена манипулация.

Разследването на Състрадателно световно животновъдство обхваща 74 ферми, посетени в период от 18 месеца, в държавите: Дания, Унгария, Германия, Испания, Холандия и Великобритания. То показва, че законодателството се нарушава в по-голяма част от фермите и потвърждава доклада на ЕАБХ, че на 90% от прасетата опашките се подрязват, както и че 67% от животните се отглеждат в условия, където не може да се осигури обогатяващ материал.

Разледването, заедно с докладът сочат, че по-голямата част от прасетата се отглеждат в нарушение на европейското законодателство. Въпреки новите изисквания, повечето животни в Европа се отглеждат в условия на крайна мизерия. Те се държат в пренаселени отделения, без сено и повечето са с подрязани опашки.

Повече по темата, можете да прочетете на 23 януари в рубриката „Актуално” на АГРО.БГ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.