1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В гр. Калофер се проведе шестият Национален събор за запазване на местните български породи

В гр. Калофер се проведе шестият Национален събор за запазване на местните български породи

Снимка:

Пред събралите се стотици гости в местността Паниците дефилираха стада на потомствени животновъди

За шести пореден път Организацията на развъдчиците на автохтонни породи овце, гр. Калофер с председател Румен Стоянов организира Национален събор на местните български породи Средностаропланинска овца, Дългокосместа калоферска коза, Каракачански кон, Каракачанско куче, Българско сиво говедо. Целта е пред широка публика българските местни породи да бъдат популяризирани и да се представят тези ценни генетични ресурси на страната. Тази година се представиха около 20 участници, които са потомствени животновъди и без които Балканът няма да бъде толкова автентичен и величествен. Всички тези животни са характерни за калоферския край и са приспособени за суровите условия в Балкана. Те са устойчиви на заболявания и са непретенциозни към условията и средата на отглеждане. Продуктите от тях – мляко, сирене, кашкавал, месо са неповторими по вкусови качества.

Добре гледани стада представиха животновъдите Начо Радулов, Кольо Чипев, Николай Бичев, Пейо Недялков, Васил Синджирлиев, Петко Костов, Мъньо Марков, Йордан Карабаджаков и др. Всички те бяха наградени с призове.

На събора присъстваха много зооинженери, развъдчици от ИАСРЖ и от развъдните организации, които призоваха все повече стопани да отглеждат тези български породи, които са национално богатство. Затова и трябва да разчитат на подкрепата от държавата, кметствата, развъдните организации.

Тази година изложението се финансира със средства от спечелен проект на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството по схема на ДФЗ, заяви за AGRO.BG изп. директор на ИАСРЖ доц. Васил Николов. По този начин е било финансирано изложението по биволовъдство в гр. Разград. И третото изложение, което ще бъде подкрепено със средства от ДФЗ, е това в Сливен, което ще се проведе на 7 и 8-ми октомври. Доц. Николов припомни и че развъдните организации също могат да кандидатстват за помощ за организиране на такива изложения.

По думите му, бъдещето на животновъдството у нас е в развитието на устойчиви ферми, като в отглеждането на животните да участват бащи, синове и внуци. Благодарение на развъдните организации се наблюдава възраждане на Каракачанската порода, Средностаропланинската овца, Среднородопската овца, Късорогото родопско говедо, Българското сиво говедо.

Доц. Николов разкри, че в момента се подготвя създаването на три нови организации в областта на месодайното говедовъдство. Той заяви, че на този етап връзката между фермерите, развъдните организации и дължавата е стабилна. Държавата подпомага фермерите чрез отпускане на средства на развъдните организации, които водят селекционната и развъдната дейност на своите членове. Освен тази помощ, за местните породи се дава 200 евро на животинска единица, което по думите на доц. Николов е съществена помощ за животновъдите.

Освен това благодарение на изготвения национален регистър на племенните стада и национален регистър на мъжките племенни животни от догодина животновъдите, които кандидатстват по мярка 214, преди да подадат удостоверенията си в РА, развъдните организации ще ги внасят в ИАСРЖ, за да бъдат сравнени и заверени. Така няма да има проблеми с орязване на субсидии заради технически грешки.

 Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.