1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В гр. Кресна се проведе изложение на редки породи домашни животни

В гр. Кресна се проведе изложение на редки породи домашни животни

Гостите се насладиха на типични местни ястия

Сдружението на земеделците и животновъдите „Пирин 2009”, съвместно с Асоциацията за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза, организира на 24.03.2013 в гр. Кресна изложение на редки породи домашни животни.

Фермери от района и страната показаха дългокосмести кози, овце, коне и кучета от редки и застрашени от изчезване породи. Сред присъстващите бяха и представители на Националната асоциация на земеделците и животновъдите "Струма 2012” и други официални гости. По време на изложението бяха представени различни автентични методи и похвати при отглеждането на тези животни. Гостите се насладиха на типични местни ястия, сред които традиционната курбан чорба, печено агне, вити баници и погачи, прясно сирене, ароматен мед и омайни местни вина, предоставени от производители в района. За добрия дух и настроение на изложението се погрижиха музикантите на местния ансамбъл „Синаница.

Асоциацията и Сдружението са създадени от група ентусиасти, разтревожени от критичното положение на някои редки видове домашни животни, каквито са дългокосместата коза и каракачанската овца. Най-важната им цел е откриването на още такива животни, защото на територията на България все още има запазени стада, макар и малко на брой. Желанието им е да се обединят стопаните за тяхното развъждане и опазване в най-чистия им вид. Отделни малки стада и единични бройки има основно в планинските части на България - Родопите, Стара планина, Пирин. Организаторите заявиха, че имат пълната подкрепа на държавните институции изложението да се превърне в традиционно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.