1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Италия ще засаждат 1 млн. маслинови дръвчета

В Италия ще засаждат 1 млн. маслинови дръвчета

Новите фиданки ще бъдат засадени навсякъде, където метеорологичните условия позволяват отглеждането на маслини

Един милион маслинови дръвчета ще бъдат засадени в Италия. За това се договориха Колдирети, най-голямата фермерска организация в страната, и сдружението на производителите на зехтин. Необходимите средства ще бъдат взети от Фонда за възстановяване на Европейския съюз.
 
Новите фиданки ще бъдат засадени навсякъде, където метеорологичните условия позволяват отглеждането на маслини. Очаква се от техните плодове ежегодно да се произвеждат по 20 хиляди тона зехтин, като първата реколта ще бъде прибрана най-рано 8 години след засаждането. По данни на Колдирети мярката е продиктувана от драстичното поскъпване на маслиновото масло през последната година.
 
Според официалната статистика за изминалите 12 месеца цените на зехтина "екстра върджин" в международен мащаб са скочили с 42 процента, като основната причина е изключително слабата реколта в Испания. През настоящия сезон тамошните преработватели ще произведат около 765 хиляди тона зехтин, което е с 15 процента над количеството от предходния, но с 34 на сто под средното за последните 5 години. Въпреки това Испания остава най-големият производител и лидер на пазара за маслиново масло.
 
В Италия само всяка четвърта бутилка зехтин идва от местно производство. През миналата година страната внесе зехтин за рекордните 2,2 милиарда евро, а вътрешното потребление достига по 480 хиляди тона годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.