1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Париж тютюнопроизводители ще обсъждат през февруари новата Директива на ЕК за тютюневите продукти и опаковките

В Париж тютюнопроизводители ще обсъждат през февруари новата Директива на ЕК за тютюневите продукти и опаковките

От българска страна на заседанието ще присъства Цветан Филев, председател на НАТ 2010

Извънреден комитет на Европейската Асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB) ще се проведе на 14 януари 2013 г. в Париж. От българска страна на заседанието ще присъства Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010, съобщиха от асоциацията.

Повод за заседанието е приетата от Европейската комисия нова Директива за стандартизиране на тютюневите продукти и техните опаковки. Според тютюнопроизводителите - това означава уеднаквяване на формата, размера и външния вид на тютюневите продукти и техните опаковки – забрана на слим формат, ментолови цигари, увеличени здравни предупреждения и т.н.

Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 изразява притеснение от това, че премахването на разликите между тютюневите продукти ще доведе до намаляване на инвестициите от страна на производителите на цигари в техните продукти, себестойността на продукта и крайната цена ще бъдат намалени, и потребителите ще започнат да купуват най-евтините продукти, като ще се ориентират и към незаконния пазар. Производителите на цигари ще започнат да купуват по-евтин и по-нискокачествен тютюн и ще се стремят да плащат по-малко за суровината. Това ще намали или изцяло ще отнеме доходите на 200 000 български тютюнопроизводители, които в големи региони на страната нямат алтернативна заетост.

Отрицателният ефект на тези мерки ще бъде допълнително утежнен от Общата земеделска политика, по силата на която директните субсидии за тютюна постепенно се намаляват и евентуално напълно спират, заявиха от асоциацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.