1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Пазарджишко се увеличават площите, заети с ориз

В Пазарджишко се увеличават площите, заети с ориз

Тенденцията е да се възстанови едно производство, занемарено през последните години

През последната година значително се увеличиха площите, заети с ориз в Пазарджишко. Това каза Ангел Вукодинов, председател на регионалната структура на Националния съюз на зърнопроизводителите за Южна България, цитиран от Агенция "Фокус".

Тенденцията е да се възстанови едно производство, занемарено през последните години, каза още Вукодинов. Според него възраждането се дължи на няколко фактора. Първо, че конюнктурата е добра, включително и в международен план, защото наистина почти всички средства се усвоиха и се работи в този сектор. Предимството на това производство също е, че е по-сигурно, защото е по-малко зависимо от сушата - залага се при 100% осигурена вода. Производителите към момента имат един голям проблем, който трябва да се реши на национално и европейско ниво. Той е свързан с остатъчната слама, която е много и се пали. Трябва да се реши този проблем един път завинаги, като се намери законово решение.

"Заради увеличаването на площите с ориз в Пазарджишко и повечето заявки от производители работим за осигуряването на достатъчно вода за напояване още от миналата година", каза Ангел Даскалов, управител на пазарджишкото дружество „Напоителни системи”.

През 2010 година напояваните площи с ориз се увеличиха с около с 4 хиляди декара, продължаваме да работим в това направление, като чистим стари канали, които не са използвани с години, каза още Даскалов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.