1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Плевенска област са взети мерки по осигуряване на пожарната безопасност по време на жътва

В Плевенска област са взети мерки по осигуряване на пожарната безопасност по време на жътва

Към момента са ожънати 98 174 дка, като остават за жътва 1 065 761 дка зърнено-житни култури

Опазването на зърнено-житната реколта от пожари е приоритетна задача, стояща за изпълнение пред органите за пожарна безопасност и пред кметовете на общини и кметства, ръководители на земеделски кооперации, сдружения, организации, както и пред всички, които извършват определена дейност във или в близост до посевите, площадките за зърно и фуражи.

На ръководителите на земеделски кооперации и сдружения, ЕТ, арендатори и фирми, извършващи определени дейности покрай или в близост до масиви с есенници от Плевенска област до настоящия момент са връчени 77 сигнални, 87 разпоредителни писма и 250 разпореждания с конкретни указания и мероприятия за изпълнение от организационен и технически характер, а на участниците, пряко ангажирани в прибирането на зърнено-житната реколта, са извършени инструктажи за пожаробезопасна работа по време на кампанията. Извършени са проверки, които продължават и към момента, на земеделската техника, участваща в жътвената кампания.

От Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" информират, че до настоящия момент са издадени 279 протокола със заключение за пожарообезопасеност на земеделската техника - за 347 зърнокомбайна, за 590 трактора, за 216 автомобила и за 53 сламопреси.

Към момента са ожънати 98 174 дка, като остават за жътва 1 065 761 дка зърнено-житни култури. В диспечерските пунктове на районните служби на Пожарната са поставени оперативни карти с местонахождението на масивите със съответната площ, вида на културата, населеното място, пътищата, естествените водоизточници и времето за достигане.

Пожарните автомобили са окомплектовани допълнително с по един комплект шлангове за бързо и ефективно маневриране.

Съвместно с кметовете на населени места от областта са организирани мероприятия за своевременното оповестяване при пожар, извозване на населението до мястото на пожара, осигуряване на денонощна телефонна връзка и осигуряване на условия за успешно пожарогасене.

Със заповед на областния управител са определени организационни и технически мероприятия, касаещи пожарната безопасност преди, по време и след жътвената кампания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.